Toolox - verktygsstål med enastående renhet

1280x400_Toolox_SSAB_CompQual80.png

Toolox – det rätta valet vid maskinstål & verktygsstål

Vi erbjuder ett komplett sortiment av plattor och rundstång i Toolox 44. Vi har ett gediget plåtlager med Toolox 33 och Toolox 44, och kommer efter årsskiftet även lagerhålla grovplåt i TS22. Toolox är utvecklat för att möta kunders utmaningar och krav om ständig förbättring och effektivitet i produktionslinjerna. 

För snabb hjälp, ring oss på: 0481-44200 eller läs mer nedanför.

Det är ett färdighärdat stål som lämpar sig bl.a. för verktyg och bearbetade komponenter som kräver hög hållfasthet. Toolox har egenskaper som finns hos Electroslag remelting stål (ESR-stål). Det medför att stålet blir enkelt att bearbeta och forma till det verktygsstål du önskar.

Toolox

Toolox® är framtaget med hänsyn till att utvecklingen för producenter ligger i att ständigt bli bättre och snabbare för att bibehålla sin konkurrenskraft. Detta utomordentliga material möte utmaningarna genom att högprestera som ett modernt stål för maskin och verktyg. Dess seghet likväl hårdhet är oöverträffad.

 Den stora uppsidan som detta moderna förhärdade verktygsstålet erbjuder är minskade ledtider i tillverkningen av verktygen då man eliminerar värmebehandling samt avlastning för spänning. Ytterligare fördelar är att du som kund får en besparning av transport och minskar miljöpåverkan.
Toolox_SSAB2_CompQual80.png


När vi satte materialet på prov och testade Toolox mot 42CrMo4 HT, så var utgångsläget att just 42CrMo4 HT uppvisade bekymmer iform av deformation efter värmebehandling. Det behövdes ett equivalent material. Detta material användes i en axel till hammarkvarn och genom våra analyser och testkörningar så lyckades Toolox ersätta materialet i sin helhet,  samt öka livslängden med 30% i genomsnitt. Toolox som equivalent var ett faktum. Nu har kunden Toolox i sin verksamhet och sluppit detta problem med axlar till sina hammarkvarnar.
Nedanför kan ni se ett axplock av vårt lagersortiment av Toolox 44, men vi har bred lagerhållning av olika varianter inom just detta material. Nedan kan ni enkelt hitta kontaktuppgifter till våra specialister inom området. De hjälper dig komma vidar med era frågor kring Toolox och dess egenskaper.

 

Standarddimensioner Rundstång TOOLOX 44
   
Ø21  
Ø31  
Ø41  
Ø51  
Ø61  
Ø71  
Ø81  
Ø91  
Ø101  
Ø111  
Ø121  
Ø131  
Ø141   
Ø161   

Toleranser:
Tjocklek: +0,1/-0
Bredd: +0,8/+0,4

 
Lagerförda längder:
Stänger i ca 5.000mm
Vi kapar till önskad längd.
   
Vi lagerhåller och bearbetar plåt i både Toolox 33 och Toolox 44.
   

 Kontakta din säljare eller ring oss på 0481-44200

Mer fakta om Toolox från SSAB

Här finns PDF:erna om Toolox. Det är faktabaserat och visar exempel på hur Toolox används i praktiken.  
Toolox för bra för att vara sant
Toolox användningsområden
Datablad Toolox 44 datasheet Toolox 44 datablad / Toolox 44 data sheet
Datablad Toolox 33 datasheet Toolox 33 datablad / Toolox 33 data sheet
Svetsmanual Toolox Toolox datablad för svetsning

 toolox_CompQual80.png

 

Allmän produktbeskrivning om Toolox 44 verktygsstål

Färdighärdat stål för extruderingsformar och maskinkomponenter.

Toolox 44 färdighärdade stål lämpar sig för extruderingsformar och maskinkomponenter som kräver hög hållfasthet. Det har goda verkstadse­genskaper.

Toolox 44 är ett färdighärdat maskin- och verktygsstål. Trots sin höga hårdhet kombinerar Toolox 44 mycket god bearbethet med dimensions­stabilitet under maskinbearbetning.

Toolox 44 har en nominell hårdhet på 450 HBW/45 HRC, vilket gör det till det idealiska valet för krävande form- och matristillämpningar. Den höga renheten i stålet ger Toolox 44 mycket goda polerings-, A2 glans- och textureringsegenskaper.

I applikationer som kräver extra ythårdhet för att motverka slitage kan du nitrera och PVD-belägga Toolox 44 för att anpassa formens eller ma­trisens egenskaper. Ytbearbetning kan utföras så länge beläggningstemperaturen inte överstiger 590°C.

Mekaniska egenskaper

 
Tjocklek   (mm) 6- 130    
Hårdhet1 (HBW) 410- 475    
1) Hårdheten mäts enligt   EN ISO 6506-1 på en fräst yta 0,5-2 mm under plåtytan.
         

Slagegenskaper

   
Provtemperatur   20°C      
Slagseghet, Charpy-V, tvärriktning2  18    
2) Slagprovning enligt EN   10 025, EN ISO 148.

 

Dela denna sida

Genom att du registrerar dig på någon av Stena Metallkoncernens webbplatser samtycker du till att dina uppgifter behandlas såsom beskrivet här.