STENA COMPONENTS TAR STORORDER PÅ 20 MILJONER KRONOR

2017-12-19

1280_O1_O2_CompQual80.jpg

Snart inleds rivningen av kärnreaktorerna O1 och O2 på Oskarshamns kärnkraftverk. För förvaringen av rivningsmaterialet krävs specialbyggda containrar med extremt tjocka väggar som hindrar strålning. Komponenterna som används kommer från Stena Components i Nybro, som fått en order på 20 miljoner kronor.

– Det känns oerhört roligt att vi i hård konkurrens fått denna order. Kravställningen från kärnkraftsbranschen är tuff men vi har en kompetent och professionell organisation i Nybro som är van vid stora utmaningar, så jag känner mig trygg i vårt åtagande, säger Jan Fjeldså, VD Stena Components.

För förvaring av rivningsmaterial från kärnkraftverk duger det inte med vanliga plåtcontainrar. För att hindra strålning behöver väggarna vara upp till 15 centimeter tjocka. Det betyder att varje container i sig väger 20 ton, ungefär lika mycket som ett helt lok. Att hantera och bearbeta grovplåt i den här dimensionen kräver både kunskap och specifik utrustning.

– Det är här vi har vår styrka. Vi har genom åren satsat på att bygga upp en gedigen verkstadskompetens när det gäller gasskärning och CNC-bearbetning. Vi investerar löpande i avancerad teknik och vi har kapaciteten att lösa stora och krävande projekt, säger Jan Fjeldså.

Stena Components var tidigare en del av Stena Stål, men är sedan ett år ett eget affärsområde inom Stena Metallkoncernen.

– Det går bra nu, vi syns i fler och fler sammanhang och löser utmaningar för allt fler kunder. Med tanke på de tuffa kraven i kärnkraftsbranschen är den här ordern ett kvitto på att vi gör rätt saker på rätt sätt. Och vi har flera andra spännande projekt på gång.

FAKTA

Stena Components levererar bearbetade komponenter till ca 60 specialbyggda containrar för förvaring av rivningsmaterial från Oskarshamns kärnkraftverk. Containrarna svetsas ihop av Oskarshamnsvarvet. Slutbearbetning sker hos Stena Components.

För mer information, kontakta:

Jan Fjeldså
VD Stena Components
Tel: 010-4453301

Läs mer om vårt kapacitet inom grovplåt toolox gjutgods cnc bearbetning

Dela denna sida